En legemiddelkonsulent har en viktig rolle i farmasøytisk industri. De selger og markedsfører medisiner til helsepersonell. La oss utforske deres oppgaver og karrieremuligheter.
En legemiddelkonsulent selger og markedsfører legemidler til leger, apotek og sykehus. De har ansvar for bestemte produkter og geografiske områder.
Jobben krever gode salgsevner og inngående kunnskap om legemidlene de representerer. De må også være dyktige på markedsføring av medisinske produkter.
Hva er en Legemiddelkonsulent?
En legemiddelkonsulent er ekspert på salg og markedsføring av legemidler for farmasøytiske bedrifter. De promoterer og selger spesifikke legemidler til helsepersonell. Legemiddelkonsulenter må ha grundig kunnskap om produktene og legemiddelmarkedet.
Kort definisjon av yrket Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter følger strenge forskrifter om legemidler. De bidrar til sikker og fornuftig bruk av medisiner. De er viktige for å kontrollere legemidlers kvalitet og sikkerhet.
Helse- og omsorgsdepartementet fastsatte forskriften om legemiddelkonsulenter i 2009. Direktoratet for medisinske produkter bestemmer hva som er et legemiddel. Legemidler brukes for å forebygge eller behandle sykdommer.
Legemiddelkonsulenter sikrer riktig og trygg bruk av medisiner. De markedsfører og gir viktig informasjon til helsepersonell. De veileder også om bruken av legemidler.
«Legemiddelkonsulenter bidrar til kontroll av legemidlers kvalitet, sikkerhet og effekt samt markedsføring og priser.»
Fakta om Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter er viktige i legemiddelpromotering og farmasøytisk rådgivning i Norge. De må være godkjent av Legemiddelindustrien (LMI) for å jobbe i medlemsbedrifter. Disse ekspertene har kunnskap om medisin, farmakologi og relevante lover.
Mange har bakgrunn som helsepersonell eller utdanning innen økonomi og markedsføring. Bransjen har opplevd endringer, med færre ansatte i salgsrelaterte stillinger.
Nøkkelfakta | Tall |
---|---|
Ansatte i legemiddelindustrien i Norge | Ca. 4000 |
Reduksjon i antall legemiddelkonsulenter hos Bayer | Fra 12 til 7 |
Reduksjon i antall legemiddelkonsulenter hos Pfizer | Omtrent halvert de siste 5 årene, til ca. 40 |
Nedgangen i antall legemiddelkonsulenter skyldes omstrukturering og nedbemanning. Samtidig øker fokuset på høyere utdanning innen helse- og naturvitenskap blant konsulentene.
Legeforeningens president understreker viktigheten av å skille markedsføring fra uavhengig informasjon. Legemiddelfirmaene retter nå mer innsats mot myndigheter, sykehusadministrasjon og pasienter.
Video av Legemiddelkonsulent i arbeid
Legemiddelkonsulenter formidler viktig informasjon om legemidler til helsepersonell. De er bindeleddet mellom legemiddelindustrien og helsevesenet. Deres arbeid bidrar til oppdatert kunnskap om behandlingsmuligheter, som kan forbedre pasientbehandlingen.
De informerer om nye legemidler og endringer i eksisterende preparater. Konsulentene deler kunnskap om indikasjoner, bivirkninger og dosering. Dette hjelper helsepersonell å ta gode beslutninger for optimal pasientbehandling.
Legemiddelkonsulenter deltar også i offentlige prosesser om legemiddelfinansiering og tilgjengelighet. De er med i arbeidsgrupper som utvikler rammebetingelser for legemiddeltilbudet. Slik påvirker de utformingen av nasjonal legemiddelpolitikk.
Konsulentene er nøkkelen i kommunikasjonen mellom legemiddelindustrien og helsevesenet. De sikrer at helsepersonell har nødvendig informasjon for god pasientbehandling. Dette bidrar til mer effektiv og forsvarlig legemiddelbruk i samfunnet.
Hva gjør en Legemiddelkonsulent?
Legemiddelkonsulenter markedsfører og selger legemidler til helsepersonell. De planlegger og gjennomfører strategiske tiltak for å fremme salg av farmasøytiske produkter. Som farmasøytiske representanter jobber de tett med leger, apotek og sykehus.
Typiske arbeidsoppgaver for Legemiddelkonsulent
- Utarbeide og iverksette markedsplaner og kampanjer for å fremme produktsalg
- Oppsøke og presentere produktinformasjon til leger, apoteker og sykehuspersonell
- Organisere faglige møter, seminarer og konferanser for helsepersonell
- Formidle relevant produktinformasjon, forskningsdata og informasjon om medikamenters bruksområder
- Analysere markedstrender og kundebehov for å tilpasse markedsføringstiltak
- Samle inn og rapportere on-the-ground innsikt om kunders preferanser og tilbakemeldinger
- Koordinere og samarbeide med ulike avdelinger i legemiddelbedriften, som forskning, utvikling og salg
Daglig rutine
En legemiddelkonsulents arbeidsdag er ofte hektisk og variert. De besøker kunder, reiser og deltar på møter for å fremme produkter. Noen ganger jobber de kvelder og helger for å dekke ulike arrangementer.
Spesialoppgaver
Legemiddelkonsulenter kan også ha ansvar for spesielle prosjekter:
- Utvikling av markedsføringsmateriale og -kampanjer
- Analyse av salgsdata og trender for å identifisere nye muligheter
- Koordinering av produktlanseringer og opplæring av kunder
- Deltakelse i forsknings- og utviklingsarbeid relatert til nye produkter
- Håndtering av kundehenvendelser og markedsmessige problemstillinger
Eksempler på konkrete oppgaver og ansvarsområder for Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter har mange ulike oppgaver og ansvarsområder. Her er noen eksempler:
- Planlegge og gjennomføre produktlansering i et nytt geografisk marked
- Utvikle og iverksette markedskampanjer for å øke salget av et gitt legemiddel
- Presentere og forklare nytt forskningsgrunnlag og bruksområder for et medisinsk preparat
- Samarbeide med farmasøyter og leger for å sikre korrekt bruk og foreskriving av legemidler
- Analysere salgsdata og kundetrender for å identifisere nye vekstmuligheter
- Delta i utviklingen av nye digitale verktøy og plattformer for å nå helsepersonell
Verktøy og utstyr de bruker
Legemiddelkonsulenter bruker mange verktøy for å jobbe effektivt. De trenger presentasjonsverktøy, produktprøver og informasjonsmateriell. Disse hjelpemidlene er viktige for å formidle legemiddelinformasjon og drive medisinsk salg.
Digitale verktøy er uunnværlige for å holde oversikt over kunder og salg. Bærbare datamaskiner og smarttelefoner er viktige arbeidsredskaper. Konsulentene må være mobile for å møte leger og andre helsearbeidere.
- Presentasjonsverktøy som PowerPoint for produktinformasjon
- Fysiske produktprøver for demonstrasjon
- Brosjyrer, dokumenter og annet informasjonsmateriell
- Bærbare datamaskiner og smarttelefoner for digital støtte
- Digitale CRM-systemer for kundeoppfølging og salgsstatistikk
Riktig utstyr og effektive verktøy er avgjørende for legemiddelkonsulenter. Det hjelper dem å lykkes med formidling av legemiddelinformasjon. Det bidrar også til å fremme medisinsk salg.
«Mobilitet er nøkkelen i dette yrket, da konsulentene må kunne være tilgjengelige for møter med leger, sykepleiere og andre helsearbeidere.»
Hvem Legemiddelkonsulent samarbeider med (kolleger, andre fagpersoner, kunder)
Legemiddelkonsulenter samarbeider med mange fagpersoner og kunder. De jobber tett med leger, apotekere og sykehusfarmaseuter. Dette sikrer riktig bruk og informasjon om legemidler.
De har nær dialog med markedsførings- og salgsavdelinger. Dette holder dem oppdatert på nye produkter og kliniske studier. Kvalitetssikring og legemiddelpromotering er viktige oppgaver i samarbeidet.
Kontakt med forsknings- og utviklingsavdelinger er også viktig. Det holder dem ajour med ny kunnskap innen legemiddelfeltet. Dette tverrfaglige samarbeidet er avgjørende for god veiledning.
Samarbeidspartnere | Rolle og ansvar |
---|---|
Leger | Dele kunnskap om legemidlers bruk og effekt |
Apotekere | Gi informasjon om legemidlers tilgjengelighet og dosering |
Sykehusfarmaseuter | Diskutere nye behandlingsmetoder og produktutvikling |
Markedsførings- og salgsavdelinger | Koordinere legemiddelpromotering og kampanjer |
Forsknings- og utviklingsavdelinger | Holde seg oppdatert på ny forskning og produktnyheter |
Tverrfaglig samarbeid er nøkkelen til suksess for legemiddelkonsulenter. Det sikrer oppdatert og presis informasjon til kunder og kollegaer. Dette fremmer riktig bruk og farmasøytisk rådgivning av legemidler.
Arbeidstider for Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter har ofte fleksible arbeidstider. De tilpasser seg helsepersonellets travle timeplaner. Omfattende reisevirksomhet innenfor deres geografiske ansvarsområde er vanlig.
De jobber ofte utover normal kontortid. Møter med kunder og deltakelse i arrangementer kan skje på kvelder og i helger.
Mange legemiddelkonsulenter jobber 40-50 timer i uken. Reiser til møter og konferanser er en stor del av hverdagen. Dette kan føre til uregelmessige arbeidstider.
For å lykkes som legemiddelsalg eller farmasøytisk representant kreves fleksibilitet. Man må tilpasse seg kunders og arbeidsgiveres behov. Gode tidsplanleggings- og organisasjonsevner er verdifulle egenskaper.
Mange arbeidsgivere tilbyr insentiver for uregelmessige timeplaner. Dette kan inkludere bonuser, fridager og muligheter for profesjonell utvikling.
En legemiddelkonsulent må forvente fleksibilitet og tidspress. Attraktive arbeidsvilkår og muligheter for avansement veier opp for dette.
Hvordan bli Legemiddelkonsulent?
Å bli legemiddelkonsulent krever formell utdanning og bransjespesifikk kunnskap. Utdanningen omfatter lov- og bransjekunnskapsdel og medisinsk del. Det obligatoriske kurset gir innsikt i lover, regler og etiske retningslinjer.
Mange har bakgrunn som helsepersonell eller utdanning innen økonomi og markedsføring. Grunnleggende medisinske og farmakologiske kunnskaper er viktig. Legemiddelkonsulenter må godkjennes og registreres av Legemiddelindustrien (LMI).
Studieløp og relevante kurs
Det finnes flere utdanningsveier for legemiddelkonsulenter. En bachelorgrad innen helse eller naturvitenskap er vanlig. Deretter følger ofte en spesialisert mastergrad eller videreutdanning.
Relevante kurs og sertifiseringer kan omfatte legemiddellovgivning, etikk og salgsteknikk. Medisinske kurs, digitale verktøy og produktkunnskap er også viktig. Disse kvalifikasjonene, sammen med erfaring, gjør deg attraktiv for stillinger.
Utdanningsinstitusjon | Relevante studietilbud |
---|---|
Kristiania | Sykepleie, Sosialfag, Helsefag |
Høgskolen i Østfold | Helse og velferd, Ingeniør, Samfunnsfag og språk |
NMBU | Teknologi, Økonomi, Fornybar energi, Radioaktivitet |
Høgskolen i Molde | Helse og sosialfag, IT, Logistikk |
Ørsmåletetent | Bærekraft, Helse og sosialfag, Idrett, Musikk |
Legemiddelkonsulenter må holde seg oppdatert på forskning og utvikling. Dette sikrer best mulig rådgivning til kundene. Kontinuerlig læring er nøkkelen til suksess i dette yrket.
Hvor jobber en Legemiddelkonsulent?
Legemiddelkonsulenter er viktige i den norske legemiddelindustrien. De jobber med kunnskap, profesjonalitet og integritet. De fleste er ansatt i private legemiddelfirmaer.
Konsulentene jobber ofte selvstendig eller i små team. De har ansvar for spesifikke produkter eller geografiske områder. Arbeidet innebærer mye reising til leger, apotek og sykehus.
De har tett kontakt med helsepersonell. De presenterer og informerer om selskapets produkter og tjenester. Konsulentene kan også være involvert i kliniske studier og medisinsk opplæring.
Vanlige arbeidssteder for legemiddelkonsulenter
- Private legemiddelfirmaer, som Pfizer, med avdelinger for medisin, helse, samfunnsvitenskap, farmasi, medisinsk forskning, økonomi, markedsføring, produktutvikling og mer.
- Legemiddelfirmaer med lokalisering i områder som Akershus og Bærum.
- Selvstendig næringsdrivende eller konsulenter som arbeider for flere legemiddelfirmaer.
Legemiddelkonsulenter er nøkkelpersoner i legemiddelindustrien. De formidler kunnskap og bygger relasjoner. De driver også salg og markedsføring av legemidler på en etisk måte.
Arbeidsmiljø
Legemiddelkonsulenter opplever et dynamisk og utfordrende arbeidsmiljø. De jobber med innovative produktlanseringer og samarbeider tett med klinikere og pasienter. Yrket krever kontinuerlig læring og tilpasningsevne.
Utfordringer i Legemiddelkonsulent-yrket
Høyt tempo og stor reisevirksomhet preger hverdagen til legemiddelkonsulenter. De må holde seg oppdatert på nye medisiner, behandlingsmetoder og forskrifter.
Fleksibilitet er nødvendig for å håndtere uregelmessige arbeidstider. Møter, seminarer og kundeavtaler krever tilpasning av timeplan.
Fordeler med Legemiddelkonsulent-yrket
Yrket byr på spennende muligheter med innovative produkter. Legemiddelkonsulenter møter et bredt spekter av mennesker, fra helsepersonell til pasienter.
De får innsikt i den raske utviklingen innen medisin og farmasi. Dette aspektet kan være svært givende for mange.
Work-life balance for Legemiddelkonsulent
Reisevirksomhet og uregelmessige arbeidstider kan gjøre balansen utfordrende. Noen selskaper tilbyr fleksibilitet, som mulighet for hjemmekontor eller ekstra fridager.
Slike tiltak kan gjøre det enklere å balansere jobb og privatliv.
Geografisk spredning og tilgjengelighet
Legemiddelkonsulenter dekker ofte et bestemt geografisk område. Dette innebærer hyppig reising for å dekke et større distrikt eller region.
Arbeidsplassene er jevnt fordelt over landet. Det finnes gode muligheter for arbeid i ulike deler av Norge.
Faktorer | Beskrivelse |
---|---|
Arbeidsmiljø | Dynamisk og utfordrende, med muligheter for læring og samarbeid |
Utfordringer | Høyt tempo, mye reising, behov for kontinuerlig oppdatering |
Fordeler | Varierte arbeidsoppgaver, kontakt med innovative produkter og fagpersoner |
Work-life balance | Kan være krevende, men enkelte selskaper tilbyr fleksibilitet |
Geografisk spredning | Jevn fordeling av arbeidsplasser over hele landet |
Myter og fakta om Legemiddelkonsulent-yrket
Legemiddelkonsulenter er mer enn bare selgere. De formidler omfattende legemiddelinformasjon og gir farmasøytisk rådgivning. Strenge etiske retningslinjer og lover styrer deres arbeid med markedsføring av legemidler.
Forskning viser at disse fagfolkene har en viktig rolle. De binder sammen legemiddelindustrien, helsepersonell og myndigheter. En studie avdekket komplekse maktdynamikker i denne sektoren.
Norge opplever færre kliniske studier, mens Europa ser en økning. Legemiddelselskaper betaler i snitt 156 000 kroner per pasient i norske sykehus.
Fremtiden for norsk legemiddelinformasjon ser lovende ut. Organisatoriske hindringer kan skape utfordringer. Likevel er det stor interesse for jobbmuligheter i industrien.
«Legemiddelkonsulenter spiller en uunnværlig rolle i å formidle oppdatert informasjon om legemidler til helsepersonell.»
Legemiddelkonsulenter er eksperter på legemiddelinformasjon. De sørger for at helsepersonell får nødvendig kunnskap om legemiddelbruk. Deres bidrag strekker seg langt utover salg.
Legemiddelkonsulent lønn – Hvor mye tjener en Legemiddelkonsulent?
Lønnen for legemiddelkonsulenter i Norge varierer mye. Faktorer som erfaring, utdanning og arbeidsgiver spiller inn. Gjennomsnittlig årslønn ligger mellom 650 000 og 800 000 kroner.
Spesialisering og salgsprestasjon påvirker lønnen. Gode kundeforhold verdsettes høyt. Erfarne og suksessfulle konsulenter kan oppleve raskere lønnsutvikling.
Startlønn for Legemiddelkonsulent
Nyutdannede legemiddelkonsulenter tjener ofte mellom 500 000 og 600 000 kroner årlig. Dette er en god startlønn sammenlignet med andre yrker.
Siviløkonomer og kantinemedarbeidere tjener henholdsvis 500 000-600 000 kr og ca. 400 000 kr.
Gjennomsnittlønn for Legemiddelkonsulent
Erfarne legemiddelkonsulenter tjener vanligvis mellom 704 900 og 860 300 kroner årlig. Dette tilsvarer lønnstrinn 75-82 per 1. mai 2019.
Til sammenligning tjener en sjefskokk rundt 495 720 kroner årlig. En restaurantsjef tjener cirka 480 000 kroner i året.
Lønnsnivået kan variere mye mellom bedrifter og steder. Individuelle prestasjoner spiller også en rolle. Mange legemiddelselskaper tilbyr gunstige bonusordninger basert på salgsmål.
Nødvendige personlige egenskaper og ferdigheter for Legemiddelkonsulent
En legemiddelkonsulent trenger både faglige ferdigheter og personlige egenskaper. De har utdanning innen medisin, farmasi og helserelaterte felt. God kommunikasjon er viktig for å formidle informasjon om legemidler.
Konsulentene må beherske medisinsk og farmakologisk kunnskap. De samarbeider tett med helsepersonell i sitt arbeid.
Faglige ferdigheter for Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter må kjenne legemidlers virkemåter, bivirkninger og klinisk effekt. De trenger også gode salgs- og markedsføringsevner.
Viktige ferdigheter inkluderer evnen til å presentere informasjon forståelig. De må kunne analysere marked og kundebehov. Digitale ferdigheter er også nødvendige.
- Medisinsk og farmakologisk kunnskap
- Salgs- og markedsføringsevner
- Evne til å presentere og forklare informasjon på en forståelig måte
- Evne til å analysere marked og kundebehov
- Digitale ferdigheter for å benytte relevante verktøy
Karrieremuligheter for Legemiddelkonsulent
Legemiddelkonsulenter kan spesialisere seg innen ulike terapiområder. De kan avansere til lederstillinger innen salg og markedsføring.
Noen blir rådgivere eller forskere. Videre utdanning og sertifiseringer åpner dører til nye muligheter.
Faglig spesialisering | Avanserte stillinger | Karriereutvikling |
---|---|---|
|
|
|
Legemiddelkonsulenter kan øke sin verdi gjennom kontinuerlig læring. De kan ta på seg mer ansvarsfylte oppgaver i løpet av karrieren.
Arbeidsmarked og etterspørsel
Legemiddelindustrien og helsesektoren påvirker arbeidsmarkedet for legemiddelkonsulenter i Norge. Etterspørselen varierer med nye legemidler og endringer i helsepolitikk. De siste fem årene har behovet for legemiddelkonsulenter økt med 8%.
Nåværende behov i markedet
Medianlønnen for legemiddelkonsulenter i Norge er 695 000 kroner årlig. Dette viser at det er stort behov for deres kompetanse. For hver ledig stilling er det i snitt 15 søkere.
Fremtidsutsikter og trender innen yrket Legemiddelkonsulent
Framover forventes økt bruk av digitale kommunikasjonsverktøy for legemiddelkonsulenter. Spesialisert kunnskap innen terapiområder blir viktigere. Hele 67% av legemiddelkonsulentene har mastergrad i farmasi.
Dette understreker viktigheten av høy faglig kompetanse i yrket. 25% av de ansatte har over 10 års erfaring. Dette gir verdifull innsikt til nykommere.
Arbeidsgivere | Ansatte | Erfaring |
---|---|---|
GE Healthcare i Oslo | 800 | – |
Organon AS i Asker | – | Registreringssjef siden august 1997 |
Roche Norge AS | – | 11 år |
Apotek 1 | 800 | 24 år på apotek, 7 år i Apokjeden |
Arbeidsmarkedet for legemiddelkonsulenter ser lovende ut. Det finnes gode jobbmuligheter og konkurransedyktige lønninger. Rett utdanning og erfaring er nøkkelen til suksess.
Nyttige ressurser og lenker
Som legemiddelkonsulent eller farmasøytisk representant er det viktig å være oppdatert. Relevante fagorganisasjoner, bransjenettverk og offisielle kilder kan styrke din kompetanse. De kan også forbedre dine karrieremuligheter og din forståelse av yrket.
Aktuelle fagorganisasjoner for legemiddelkonsulenter
- Legemiddelindustrien (LMI) – organisasjon for legemiddelbransjen i Norge, inkludert legemiddelkonsulenter
- Legeforeningen – organisasjon for leger, som legemiddelkonsulenter ofte samarbeider med
- Farmasiforbundet – fagforening for farmasøyter, som kan være relevant for legemiddelkonsulenter med farmasøytisk bakgrunn
Bransjenettverk og fagfora for legemiddelkonsulenter
Nettverk og faglige fora er viktige for å utveksle kunnskap. De hjelper deg å bygge relasjoner og holde deg oppdatert. Her er noen eksempler:
- Faglige konferanser og seminarer arrangert av bransjeorganisasjoner som LMI
- LinkedIn-grupper dedikert til legemiddelkonsulenter og farmasøytisk industri
- Uformelle møteplasser og nettverksarrangementer i regi av lokale fagmiljøer
Offisielle kilder for utdanning, lønnsstatistikk og stillingsutlysninger
Her er noen offisielle kilder for informasjon om utdanning, lønn og jobber:
- Studietilbud ved universiteter og høyskoler med helse- og farmasifag
- Statistikk og rapporter om lønnsnivåer, f.eks. fra Statistisk sentralbyrå
- Stillingsportaler som NAV, Jobb-Pharmac.com, Stepstone og lignende
Disse ressursene hjelper deg å holde deg oppdatert og utvikle din kompetanse. De kan også vise deg gode muligheter innen yrket som legemiddelkonsulent.
Kort oppsummering av hva Legemiddelkonsulent innebærer, hvorfor yrket er viktig og hvilke muligheter det gir
Legemiddelkonsulenter formidler oppdatert informasjon om legemidler til helsepersonell. De kombinerer medisinsk kunnskap og salgsferdigheter. Dette sikrer at helsepersonell får den nyeste informasjonen om behandlingsmuligheter.
Yrket bidrar til å forbedre pasientbehandlingen og helse i samfunnet. Som legemiddelkonsulent kan man utvikle seg innen den farmasøytiske industrien. Karriereveien kan omfatte spesialisering, avanserte stillinger eller videre utdanning.
Jobben tilbyr et variert arbeids- og samarbeidsomfang. Man samhandler med ulike helseprofesjonelle og bidrar til effektiv legemiddelbruk. Legemiddelkonsulent-yrket er viktig for å sikre riktig behandling og best mulig helse.
FAQ
Hva er en legemiddelkonsulent?
Hva er de typiske arbeidsoppgavene til en legemiddelkonsulent?
Hvilke verktøy og utstyr bruker en legemiddelkonsulent i jobben?
Hvem samarbeider en legemiddelkonsulent med?
Hva slags arbeidstider har en legemiddelkonsulent?
Hvordan blir man legemiddelkonsulent?
Hvor jobber en legemiddelkonsulent?
Hvilke utfordringer og fordeler er det med å være legemiddelkonsulent?
Hvor mye tjener en legemiddelkonsulent?
Hva slags personlige egenskaper og ferdigheter må en legemiddelkonsulent ha?
Hvordan ser fremtidsutsiktene ut for yrket som legemiddelkonsulent?
Hvor kan jeg finne mer informasjon om yrket som legemiddelkonsulent?
Kildelenker
- https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/legemiddelkonsulent
- https://www.studenttorget.no/legemiddelkonsulent
- https://lovdata.no/forskrift/2009-12-18-1839
- https://studievalg.no/utdanninger?profession=238
- https://karrierestart.no/yrke/403
- https://www.dagensmedisin.no/skjerper-kravene-til-legemiddelkonsulenter/241309
- https://www.lmi.no/2024/05/24/vil-du-lede-lmis-arbeid-innen-pasienttilgang/
- https://studievalg.no/skoler?profession=238
- https://lovdata.no/LTI/forskrift/2009-12-18-1839/kap10
- https://studievalg.no/studier?profession=238
- https://utdanning.no/tema/yrkesintervju/legemiddelkonsulent
- https://omsorgsforskning.brage.unit.no/omsorgsforskning-xmlui/bitstream/handle/11250/3062081/Thibouville.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- https://www.farmatid.no/aktuelt/profiler/article-450
- https://karrierestart.no/ledig-stilling/505
- https://studievalg.no/utdanninger?page=22&profession=238
- https://karrierestart.no/ledig-stilling/1083901
- https://studenttorget.no/farmasoyt
- http://reklameregler.lmi.no/wp-content/uploads/2024/05/Bransjeregler-2024.pdf
- https://www.pfizer.no/jobbe-i-pfizer
- https://www.lmi.no/2021/09/09/medisinstudenter-positivt-overrasket-over-legemiddelindustrien/
- https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/16760/2/LegemiddelindustrienxixNorgexkapitalisterxellerxidealister.pdf
- https://www.lmi.no/2019/01/24/anestesilege-med-mange-ar-i-lufta/
- https://frieord.no/hvor-mye-tjener-en-legemiddelkonsulent/
- https://www.lmi.no/2020/05/18/mari-er-ansatt-i-industrien-men-jobber-for-kommunen/
- https://utdanning.no/interessesiden/jobbegenskaper
- https://www.apotek.no/nyhetsarkiv-old/nyhet/vi-må-kommunisere-på-pasientenes-premisser?PID=36826&M=NewsV2&Action=1
- https://studenttorget.no/frisor
- https://www.studenttorget.no/apoteker
- https://www.farmatid.no/aktuelt/nyheter/reseptarer-uten-reseptur
- https://www.lmi.no/2023/12/01/dm-arena-nar-vi-kjenner-til-de-medisinske-fremskrittene-kunne-norske-pasienter-hatt-det-bedre-hvis-legene-kunne-velge-de-nyeste-innovasjonene/
- https://www.lmi.no/2021/09/16/slik-kan-helsedata-brukes-ved-innforing-av-nye-legemidler/
- https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/stmeld-nr-18-2004-2005-/id406517/?ch=4
- https://studievalg.no/niva/Fagskoleutdanning